slider

Banje Srbije

Na mestu gde se susreću kulturom bogati Zapad i uvek mističan i zanimljiv Orijent, nalazi se Srbija – zemlja banja, lekovitih voda, izvanrednih pejzaža, istorije…

Srbija obiluje lekovitim vodama (više od 500 izvora), a dokazi o njihovom korišćenju još u vreme Ilira, i kasnije Rimljana, su ostali do danas. Kao što je i sve drugo bivalo u davnim vremenima, i lekovitost vode je saznavana slučajno i to, najčešće, uz pomoć životinja, koje su instiktivno lek pronalazile pored ovih izvora. Ali, od kada je početkom 19. veka, lekovitost srpskih izvora naučno dokazana, ništa više nije prepuštano slučaju. Kraljevi u njima počinju da grade letnjikovce, prate ih preduzimljivi hotelijeri, a gostiju je svake godine sve više. Za samo par decenija, banje su se razvile u urbana naselja, a boravak u njima postaje stvar prestiža.

Na veliku posećenost je, svakako, uticala i medicina u našim banjama. U početku učeći od lekara iz Zapadne Evrope, a nakon dva veka iskustva, balneologija u Srbiji još uvek ne prestaje da ispituje delovanje prirodnog lekovitog faktora na ljudski organizam.

Većina banja koje ćete pronaći na našem sajtu, datira iz 19. veka. Nekada centar kulturnog, umetničkog i društvenog života Srbije, banje su danas mesta koja još uvek okružuje očuvana prirodna sredina, čist vazduh i mir. Boravak u bilo kojoj od njih će Vam vratiti ravnotežu duha i tela, i osvežiti organizam. Uređene staze za šetnju, prostrani parkovi, okolina bogata prirodnim retkostima i dokazima burne istorije, kao i maštovita kuhinja lokalnih restorana, ostaće Vam dugo u sećanju.

Zato, zadovoljite svoju radoznalost. Posetite banje Srbije!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *