Ivanjica

Home / Banje / Ivanjica

Ivanjica

Specijalna Bolnica za rehabilitaciju

 

32250 Ivanjica,

13. Septembra 72

Tel. +381 32 661 690, +381 32 662 260,

Fax. +381 32 663 039

www.zavodivanjica.rs

E-mail: rhcentiv@eunet.rs

Izvanredni prirodni i klimatski uslovi pružili su mogućnost da se Ivanjica još davne 1938, god. počne organizovano baviti turizmom. Dugogodišnja nepravda u zapostavljanju ogromnih turističkih potencijala ovog područja ispravljena je 1978, godine kada je, na inicijativu Instituta za hematologiju i Hematološke sekcije Srpskog lekarskog društva, osnovan Zavod za specijalizovanu rehabilitaciju.

Na osnovu dugogodišnjih ispitivanja uticaja podneblja na zdravlje ljudi i posle iscrpnog elaborata, usledila je 25. januara 2000. godine uredba Vlade Republike Srbije o proglašenju Ivanjice za prvu vazdušnu banju u našoj zemlji.

Prostor banje obuhvata 2156,50 hektara, od čega 7 hektara pripada Zavodu za specijalizovanu rehabilitaciju “Ivanjica”.

Banja Ivanjica se nalazi na srednjoj nadmorskoj visini od 468 m, koja se smatra optimalnom, kako za zdrave, tako i za većinu osoba sa različitim bolestima.

Vazduh i voda su izrazito čisti, a industrijski objekti po strukturi ne utiču bitno na životnu sredinu, niti remete prirodne pogodnosti ovog područja.

Osnovni lekoviti faktor je vazduh, odnosno skup karakterističnih kimatskih faktora. Dosadašnja ispitivanja nedvosmisleno su pokazala da je ovo područje izrazito povoljno za lečenje i rehabilitaciju malokrvnosti, plućnih oboljenja, alergija i neuroloških oboljenja.

Indikacije

– oboljenja upalnog i degenerativnog reumatizma,

– vanzglobni reumatizam,

– artrozu pojedinih zglobova,

– rehabilitacija ortopedskih i posttraumatskih stanja,

– oboljenja perifernog i CNS,

– razvojni deformiteti skeleta,

– neurološke bolesti i

– sportske povrede.

 

Smeštaj: http://www.zavodivanjica.rs/Srpski/Smestaj.htm