Kuršumlijska Banja

Home / Banje / Kuršumlijska Banja

Kuršumlijska Banja

Kuršumlijska Banja se nalazi na jugoistočnim obroncima Kopaonika. Nadmorska visina je od 432 do 448 m. Od Kuršumlije je udaljena 11 km, od Beograda 301 km, a od Niša 81 km. Do banje se stiže magistralnim pravcem Beograd-Niš-Priština.

Kuršumlijska Banja ima više vrsta lekovitih voda: sumporovite, ugljeno-kisele, alkalne i gvožđevite, temperature od 14 do 67°S. U lečenju se najviše koriste natrijum-hidrokarbonantne, fluoridne i sulfidne hiperterme, temperature 67°S. Pored termalnih voda, Kuršumlijska Banja je poznata i po lekovitom blatu (peloidu). Sa umerenom klimom, prirodnim ambijentom koji čine šume, atraktivne doline potoka sa čistom vodom, čist vazduh (u blizini nema industrije), Kuršumlijska Banja se svrstava i u klimatska lečilišta.

Lečenje se sprovodi u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju “Žubor”. Terapije obuhvataju hidroterapije, terapije blatom, elektroterapije i kinezi terapije.

Gosti imaju mogućnost obilaska Kuršumlije, prve prestonice Stevana Nemanje, rodonačelnika dinastije Nemanjića, koji je upravo ovde podigao svoja prva dva manastira – manastir Sv. Nikole i manastir Sv. Bogorodice.

Takođe, postoji mogućnost organizovanja izleta do Đavolje varoši, jedinstvenog geološkog i geomorfološkog fenomena, koji se nalazi na padinama Radan planine.

 

Indikacije

  • bolesti lokomotornog sistema

– Stanja posle reumatske groznice,

– Hronični inflamotorni reumatizam,

– Degenerativni reumatizam,

– Ekstra-artikularni reumatizam,

– Stanja posle preloma kostiju i hirurške intervencije na koštano-zglobnom sistemu

 

  • ginekološka oboljenja

– Hronični zapaljenski procesi na adneksama,

– Postoperativna stanja praćena zapaljivim promenama,

– Produženo lečenje genitalne TBC,

– Primarni i sekundarni sterilitet,

– Postoperativna stanja zbog steriliteta

 

  • neurološke bolesti (neuralgije, polineuriti)
  • bolesti metabolizma (urična dijateza)