Lukovska Banja

Home / Banje / Lukovska Banja

Lukovska Banja

A.D. “Planinka”

Kuršumlija Prolom Banja – Lukovska Banja

 

18430 Kuršumlija, Kosovska 44

Tel. +381 27 381 344,

Fax. +381 27 381 512

www.planinka.rs

www.lukovskabanja.com

E-mail: markplaninka@ptt.rs

Na jugu Srbije, 36 km zapadno od Kuršumlije, na istočnim padinama Kopaonika smeštena je Lukovska Banja (681 m nad. v.). Udaljena je od Niša 101 km, Kruševca 107 km i Beograda 297 km.

Istorijat

Lekovite vode Lukovske Banje koristili su još stari Rimljani, o čemu svedoče ostaci cevi i građevina otkriveni u gornjem delu banjskog naselja.

Postoje ostaci kupatila koje je koristio kralj Milutin za vreme svog boravka u ovim krajevima i gazdovanja nad rudnicima. I u srednjem veku korišćene su lekovite vode sa ovih izvora, a takođe i u vreme Turaka, o čemu svedoči podatak da se ovo mesto u Kruševačkom defteru No° 567 iz 1575. godine, zove “Banja Lukova” i ima jedno kupatilo-hamam.

Posle oslobođenja od Turaka 1878. godine, u banji je uređen jedan bazen, koji je korišćen za kupanje i lečenje bolesnika. Prvo kupatilo je od dasaka urađeno oko 1900. godine. Međutim, bez obzira što nije bilo više kupatila narod je dolazio i kupao se u virovima, pa je banja do Prvog svetskog rata bila dobro posećena i u njoj je godišnje boravilo oko 1.500 gostiju.

Prvo savremenije kupatilo sa muškim i ženskim bazenom izgrađeno je 1948. god.

Intenzivan razvoj banje počinje 1999. godine izgradnjom hotela “Kopaonik”, od kada se uvrstila u red poznatijih banja u Srbiji.

Indikacije

  1. Hronične upale

– reuma (reumatični artritis bez kliničkih znakova akutne upale),

 

  1. Degenerativna oboljenja kičme

(aritroza, spondiloza i deformativne spondilartroze, lumboišijadikus, pariartitis – sindrom bolnog ramena),

 

  1. Stanje nakon povreda na koštano-zglobnom sistemu.

Poslednjih godina radi se na potvrđivanju blagotvornog delovanja vode sa izvora kisele hipoterme u Donjoj banji na organe za varenje.