Niška Banja

Home / Banje / Niška Banja

“Niška Banja”

Institut za lečenje i rehabilitaciju

 

18205 Niška Banja,

Srpskih junaka 2

Tel. +381 18 4502 045,

Fax. +381 18 4549 084

www.radonnb.co.rs

E-mail: radonnb@eunet.rs

Niška Banja je malo i mirno turističko mesto na jugoistoku Srbije na nadmorskoj visini od 250 m. Udaljena je 10 km od Niša, grada drugog po veličini u Srbiji, a 250 km od prestonice Beograda, na međunarodnom putu za Sofiju. Niška Banja je povezana sa Nišem redovnim autobuskim saobraćajem. Niški aerodrom, glavna autobuska i Železnicka stanica su 14 km udaljeni od Niške Banje.

Niška Banja je prirodno lečiliste, poznato još iz doba Rimskog carstva. Lekovitost i specifičnost joj daju radonske termomineralne vode sa izvorišta “Glavno vrelo”, “Suva Banja”, “Školska česma”, “Banjica” i “Pasjača” i prirodan mineralni peloid. Karakteristike mineralne vode su: slabo mineralizovana, zemnoalkalna hemeoterma, sa temperaturom od 36 do 38°C.

Područje Niške Banje se karakteriše umereno kontinentalnom klimom koja u medicinskom smislu spada u kategoriju umirujuće, sedativne klime i pogodna je za lečenje, odmor i rekreaciju.

 

Indikacije

– Ishialgije,

– Pareze i paralize perifernih nerava,

– Ginekološka oboljenja (hronični adnekso-parametritisi uključivši primarni i sekundarni sterilitet).

– Reumatska oboljenja zapaljenjski reumatizam (reumatodni artritis, juvenilni artritis, Beheterevljeva bolest, Rajterova bolest, psorijatični artritis i drugo),

– Sistemske bolesti vezivnog tkiva, metabolički artritisi, degenerativne reumatske bolesti zglobova (gonartroza koksartroza),

– Degenerativna oboljenja kičmenog stuba (spondiloze, spondiloartroze, diskopatije),

– Vanzglobni reumatizam i ostala oboljenja i deformiteti lokomotornog sistema.

– Sva posttraumatska stanja i njihove posledice (konktrakture zglobova, hipotrofije mišića, Sudekova bolest).

– Neurološka oboljenja oštećenja centralnog i perifernog nervnog sistema

( hemiplegije, hemipareze, kvadripledije, paraplegije i parapareze, cerebralna paraliza, multipla skleroza,

Parkinsonova bolest, polineuritisi, razne etiologije, oboljenja perifernih nerava, lezije i stanja posle operatovnih zahvata).

– Oboljenja perifernih krvnih sudova (Birgerova bolest, arteriosklerotična oboljenja krvnih sudova, varikoziteti, vibraciona bolest).

– Neka kožna oboljenja (ekcemi, psorijaza, stanje posle opekotina)