Ovčar Banja

Home / Banje / Ovčar Banja

Ovčar Banja

Ovčar Banja se nalazi u središtu Ovčarsko-kablarske klisure, kroz koju protiče reka Zapadna Morava. Smeštena je na nadmorskoj visini od 279 m i okružena je šumovitim planinama Ovčarom i Kablarom. Klima je umereno-kontinentalna. Ovčar Banja je udaljena 18 km od Čačka i 160 km od Beograda. Do Ovčar Banje se može doći magistralnim putem Beograd-Čačak-Požega i železničkom prugom Beograd – Bar.

Lekovita voda Ovčar Banje (temperatura od 35 do 38°C) sadrži makroelemente kalcijum i natrijum i mikroelemente kalijum, litijum, rubidijum, cezijum, stroncijum, barijum, jod, brom, kobalt, fosfor, fluor i mangan. Lečenje se sastoji od kupanja u termomineralnoj vodi i oblaganja obolelih delova tela.

Terapije se sprovode pod nadzorom lekara specijalista. Pri lečenju se koriste balneološka, fizikalna i hidroterapija, masaža i medikamentoza.

Ovčarsko-kablarska klisura je zaštićena zakonom kao predeo izuzetnih odlika i kao prirodno dobro prve kategorije. Predstavlja predeo izvanredne pejsažne raznolikosti, lepote i atraktivnosti. Ovčarsko-kablarska klisura je značajna kulturno-istorijska celina sa srednjovekovnim manastirima, područje raznovrsne flore i faune i osobeni spomenik geo-nasleđa, odnosno značajan primer međudejstva geoloških, geomorfoloških i hidroloških procesa.

Na šumovitim planinama Ovčar i Kablar postoje oboležene staze za planinarenje i alpinizam. Na veštačkom jezeru Međuvršje na Zapadnoj Moravi postoji staza za sportski ribolov” duga 800 m, a kupališna sezona traje od maja do septembra.

U Ovčar Banji se tokom leta organizuju kulturne i sportske manifestacije, od kojih je najpoznatija Plivački mataron “Ovčarsko-kablarska klisura”.

Indikacije

 

  • reumatska oboljenja i degenerativni reumatizam

 

  • spondiloza i artroza

 

  • posledice preloma kostiju

 

  • povrede mišićnog tkiva

 

  • kožna oboljenja