Sokobanja

Home / Banje / Sokobanja

“Sokobanja”

Specijalna bolnica za rehabilitaciju

 

18230 Sokobanja,

Vojvode Mišića 48

Tel. +381 18 830 148,

Fax. +381 18 830 072

www.soko-banja.rs

E-mail: sokobolnica@nadlanu.com

Lečenje u Sokobanji obavlja se, na osnovu utvrđenih indikacija, kupanjem u toploj, blago radioaktivnoj vodi i inhalacijom, prema uputu i pod nadzorom lekara. Sokobanjski vazduh, sam po sebi, je lek za obolele od astme. Termalni izvori Sokobanje spadaju među najradioaktivnije u ovom delu Evrope. Ukupno je šest glavnih, čija se temperatura vode kreće od 28-45 oC. Obzirom da je izbijanje radioaktivnih gasova, na čitavoj teritoriji banje, veliko, svaki posetilac je izložen blagoj inhalaciji, što veoma korisno utiče na diasjne organe i ceo organizam.

Specijalna bolnica za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju nespecifičnih plućnih bolesti “Sokobanja”, nalazi se u podnožju planine Ozren i predivan je vidikovac iznad Sokobanje.

Od 150 medicinskih radnika, zaposlenih u bolnici, svaki četvrti je lekar- specijalista. Ova bolnica je naučno – nastavna baza medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Ovde su vam na usluzi izuzetno opremljene laboratorije, kabineti, kupatila za hidroterapiju sa termalnim i hipotermalnim vodama, prirodni inhalatorijumi, aparaturna inhalacija.

Bolnica “Sokobanja” uspešno leči bolesti disajnih organa kod dece i odraslih, reumatične bolesti, posttraumatska stanja, hronična ginekološka oboljenja, neurološka oboljenja, neuroze, lakše oblike Parkinsonove bolesti, lakše oblike hipertenzije. Posebno se preporučuje škola za asmatičare, škola za odvikavanje od pušenja i “Soko life” – program regulacije telesne težine.

 

 

Istorijat

Najstariji tragovi ljudskih staništa na prostoru Sokobanje datiraju još iz doba neolita (ostaci grnčarije iz Ozrenske pećine). Iz doba cara Justinijana potiču stari gradovi-utvrđenja, koji su obnovljeni u srednjem veku i bili su u sastavu srpske države do 1413.g. kada su razoreni. Sokobanja se kao vojno utvrđenje i naselje prvi put pominje u biografiji despota Stefana Lazarevića koju je pisao Konstantin Filozof.

Turski putopisac Evlija Šelebija, opisujući tursko kupatilo-amam,

još 1663.g. prvi pominje lekovita svojstva sokobanjskih voda. 1808. godine

Hajduk Veljko u Prvom Srpskom ustanku oslobađa Sokobanju od Turaka i naziva je svojom Banjicom.

U drugoj polovini XIX i početkom XX veka sve do Drugog Svetskog rata, Sokobanja postaje stecište poznatih naučnika, pisaca, umetnika i boema: Ivo Andrić, Branislav Nušić, Isidora Sekulić, Stevan Sremac, Jovan Cvijić, Meša Selimović. 8. juna 1837.g. (po starom kalendaru) iz kancelarije kneza Miloša Obrenovića u Kragujevcu, napisan je uput za zastavnika Lazarevića, koji se šalje u banju na odmor i lečenje. Ovaj datum uzima se kao zvanični početak organizovanog turizma u Sokobanji i Srbiji.

 

 

Indikacije

Zbog takvog svojstva Sokobanja leči:

-bronhijalnu astmu,

-hronične bronhite,

-pneumokoniozu,

-psihoneurozu,

-neurastenije,

-lakše oblike povišenog krvnog pritiska,

-hronični reumatizam, išijas,

-stanje posle povreda,

-hronične ženske bolesti,

-malokrvnost (anemiju),

-iscrpljeno stanje organizma,

-rekonvalescencije.

Sokobanja, međutim, ne može pomoći posetiocima koji boluju od aktivne i početne tuberkuloze, teških srčanih mana, zaraznih bolesti,jake telesne iscrpljenosti i slučajeva sklonih krvarenju. Inhalacija se obavlja u posebnim inhalatorijumima jačim udisanjem radioaktivnog gasa, ali samo prema uputstvu i pod nadzorom lekara.